fbpx

10 Beste tips voor een hoogsensitief kind

Dit artikel delen

Het leek me interessant om eens te vragen wat de beste tips voor een hoogsensitief kind zijn aan een AI.  Dit was het antwoord, en mijn eigen aanvullingen daarop:

De beste tips voor een hoogsensitief kind 

Het ondersteunen van jonge gevoelige kinderen vereist een combinatie van begrip, geduld en op maat gemaakte strategieën.

Hier zijn enkele manieren waarop je kunt helpen:

1. Creëer een veilige en ondersteunende omgeving

ChatGPT: Een veilige en voorspelbare omgeving helpt gevoelige kinderen om zich veilig te voelen.

Zorg voor consistente routines om spanning of angst bij veranderingen te verminderen.

Leony: Helemaal mee eens. Een rustige thuisbasis helpt enorm. De Nederlandse ‘rust, reinheid & regelmaat’ doet het vaak erg goed bij gevoelige kinderen.

2. Actief luisteren en gevoelens erkennen

ChatGPT: Luister naar de gevoelens en gedachtes van je kind zonder oordeel. Erken de gevoelens van je kind door empathisch te reageren.

Leony: Het erkennen van gevoelens is belangrijk om verschillende redenen. Het geeft je kind het gevoel dat zijn of haar emoties oké zijn. Dat ze er mogen zijn.

Het helpt kinderen een gezonde relatie met hun (vaak intense) gevoelens te ontwikkelen. Iets wat voor veel sensitieve kinderen een uitdaging is.

Het geeft je kind bovendien het gevoel dat jij je kind echt begrijpt. Voor gevoelige kinderen die zich vaak onbegrepen voelen – of de wereld niet zo goed begrijpen – is dat super belangrijk.

Beste Tips voor een hoogsensitief kind: actief luisteren en gevoelens erkennen

    
3. Leer je kind praten over gevoelens

ChatGPT: Leer je kind om gevoelens te herkennen en te verwoorden. Moedig je kind aan om openlijk te praten over zijn of haar gevoelens en ervaringen.

Leony: De beste manier om daar mee te beginnen is door gevoelens van je kind te erkennen, empathisch te reageren en zelf het goede voorbeeld te geven.

Maar pushen kan averechts werken. Vooral bij een kind dat te veel spanning heeft en liever ‘niet wil voelen’.

Zo’n kind wil dan gewoon niet over gevoelens of een lastige gebeurtenis praten, omdat erover praten het gevoel weer omhoog brengt.

Uiteindelijk is dat wel belangrijk. Maar in zo’n geval werkt het beter om eerst de ruimte van je kind te respecteren en je kind te helpen helemaal tot rust te komen en spanning los te laten.

4. Leer je kind gezonde coping-mechanismen

ChatGPT: Leer je kind gezonde coping-mechanismen zoals diep ademhalen, mindfulness en progressieve spierontspanning.

Moedig je kind aan om activiteiten te doen die comfort en plezier geven, zoals lezen, tekenen of de natuur in gaan.

Leony: Op een gezonde manier met vervelende gevoelens, spanning of lastige gebeurtenissen omgaan is belangrijk. Je kunt als ouder niet voorkomen dat je kind soms vervelende dingen voelt of meemaakt.

En vooral voor hoogsensitieve kinderen die alles heel diep en intens voelen, is het extra belangrijk dat ze zelf ook weten hoe ze daar mee om kunnen gaan.

Ontdek 3 strategieën om je gevoelige kind te helpen

Ontvang gratis onze masterclass Hoogsensitief Kind in je inbox!

5. Empower je kind om problemen op te lossen

ChatGPT: Help kinderen om te brainstormen over oplossingen van hun uitdagingen, dat moedigt autonomie en weerbaarheid aan. Begeleid ze door problemen op te breken in kleinere stapjes.

Leony: Het is altijd een goed idee om niet te snel iets voor je kind op te lossen. Maar je kind aan te moedigen zelf ook met oplossingen en ideeën te komen.

Als jij steeds snel ingrijpt of alles oplost voor je kind, dan wordt je kind daar vooral onzeker van. Dat geeft het gevoel dat jij geen vertrouwen hebt in de vaardigheden van je kind.

“Opvoeden is niet zozeer wat we doen voor onze kinderen, maar wat we onze kinderen leren om te doen voor zichzelf.”

6. Sociale vaardigheden ontwikkelen

ChatGPT: Leer je kind sociale vaardigheden zoals actief luisteren, empathie en conflictresolutie.

Gebruik rollenspel voor verschillende sociale situaties om je kind te leren deze te navigeren.

Leony: Weinig ouders maken tijd om belangrijke vaardigheden te oefenen op rustige momenten.

Vaak proberen we te coachen op het moment als er iets mis gaat. Maar dan is het eigenlijk al te laat.

Bovendien kunnen kinderen niet goed nieuwe dingen leren als ze al gespannen of overstuur zijn.

7. Leer je kind assertiviteit

ChatGPT: Help je kind om met zelfvertrouwen zijn of haar grenzen en behoeftes aan te geven. Leer je kind om “Nee” te zeggen als iets oncomfortabel voelt.

Leony: Grenzen duidelijk aangeven is voor veel hoogsensitieve volwassenen al lastig. Daarom is het super fijn als je je kind daar nu al mee helpt.

Een belangrijke rol daarin is dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Dat nee ook echt nee betekent, als je kind bijvoorbeeld door blijft vragen of een emotionele reactie heeft. Dat leert je kind dat er gezonde grenzen zijn.

8. Moedig voor jezelf zorgen aan

ChatGPT: Leer je kind het belang van routines die goed voor jezelf zorgen, zoals genoeg slaap, gezond eten en genoeg bewegen.

Help je kind te herkennen wanneer hij of zij spanning begint te voelen en behoefte heeft aan kalmerende activiteiten.

Leony: Het is super belangrijk voor hoogsensitieve kinderen om te leren zelf te herkennen wanneer ze spanning beginnen te voelen, en wat ze dan kunnen doen om weer tot rust te komen.

Zodat de spanning niet oploopt waardoor ze later bijvoorbeeld ‘ontploffen’, gaan piekeren of niet meer goed kunnen slapen.

Jonge kinderen zullen niet altijd uit zichzelf veel waarde hechten aan slaap of gezond eten 😉

Maar je kunt er wel positieve ervaringen en gezellige routines van maken en benoemen dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen.

     
9. Werk samen met onderwijzers

ChatGPT: Communiceer met leraren om ervoor te zorgen dat ze je kind gevoeligheid en potentiële behoeftes op school goed begrijpen. Werk samen om een omgeving te creëren die de leerstijl van je kind ondersteunt.

Leony: Wist je dat meer dan 50% van hoogsensitieve kinderen het lastig krijgen op school?

School is gewoon een uitdagende plek als je gevoelig bent: veel drukte, geluiden, prikkels, onbegrip, lastige sociale situaties…

Dat geeft uitdagingen en spanning. En soms gaat het prima op school maar heeft je kind de rest van de dag nodig om bij te komen.

Het helpt als je een fijne school hebt waar ze ook naar de individuele behoeftes van kinderen kijken. En als je de docent tips kunt geven over wat goed werkt voor jouw kind.

Hier zijn 6 Tips voor hoogsensitieve kinderen op school

10. Zoek professionele hulp als het nodig is

ChatGPT: Als je kind’s gevoeligheid een grote impact heeft op zijn of haar welzijn, overweeg dan een kinderpsycholoog of een therapeut die gespecialiseerd is in werken met sensitieve kinderen te raadplegen.

Dit kan een kind helpen om een ander perspectief te krijgen en meer weerbaarheid te ontwikkelen.

Leony: Het is altijd goed om hulp te zoeken als het niet goed gaat met je kind of als je het zelf niet weet.

Niemand heeft bij de geboorte de handleiding erbij gekregen en er is geen schaamte om hulp te vragen.

Wacht niet te lang als het niet goed gaat met je kind. Want voor alle uitdagingen bestaat al een oplossing. Het wordt meestal niet zo maar vanzelf beter.

Hoe eerder je je kind kunt helpen, hoe minder vervelende ervaringen en gevoelens je kind verzamelt. En hoe sneller je kind en jij weer rust hebben.

Dit miste ik in de beste tips voor een hoogsensitief kind volgens ChatGPT

Het was interessant voor mij om de tips van ChatGPT te lezen. Ik denk dat veel van de belangrijke dingen er zeker inzitten.

Soms is de beschrijving wat kort. En ik mis een van de belangrijkste tips: goed zorgen voor de emotionele basisbehoeftes van je kind.

Aandacht, of connectie voelen. En autonomie, of invloed voelen.

Die hebben een enorme impact op hoe je kind zich voelt en gedraagt, en ze zijn extra belangrijk voor gevoelige kinderen.

Een aantal strategieën die ChatGPT noemde versterken wel het gevoel van connectie en autonomie, maar ze zijn zo belangrijk en impactvol, dat ik ze wel echt als losse tips had willen zien.

Maar, voor een computerprogramma met kunstmatige intelligentie was dit zeker niet slecht.

Meer hulp nodig voor je hoogsensitieve kind?

Heeft jouw hoogsensitieve kind last van spanning, vaak overprikkeld zijn, moeite met zelf tot rust komen, of met in slaap vallen, heftige buien, angsten, onzekerheid, of moeite met school?

Wil je je kind daar graag bij helpen zodat je kind meer rust & balans krijgt? ❤️

Meer ondersteuning voor hoogsensitieve kinderen vind je hier:

>> Het FreeHappyKids-Programma
Voor gevoelige kinderen van 6 tot 12 jaar

Voor jonge gevoelige kinderen t/m 5 jaar:
> FreeHappyKids JUNIOR

Meer Tips?

Bekijk onze masterclass Hoogsensitief Kind en ontdek 3 strategieën om je kind te helpen 💖

+ Ontvang een krachtige oefening voor meer rust
(werkt direct!)

De FreeHappyKids Methode

Dit artikel delen